Calvados guide
Oberoende guide till Calvados äppel
brännvin och regionen Normandie,
Frankrike

apple brandy
spacer
Hem spacer Allt om Calvados spacer Historia spacer Klassifikationer spacer Produktion spacer Producenter spacer Besök Normandie spacer Ordlista Länkar spacer Litteratur spacer Recept spacer Drinkar spacer Sitemap
Om boken spacer Köp spacer Kontakt spacer Provningar spacer spacer spacer Calvados - Henrik Mattsson
calvadosguide

Hur Calvados produceras

Köp boken om calvados på Adlibris för att lära dig allt om hur calvados produceras - från äpple till flaska

Från äpple till flaska

Att göra verkligt fin calvados handlar om entusiasm, hängivenhet och naturlig magi. Det är en tradition och naturlig del av normandiskt lantliv, praktiserad och förfinad över generationer. Idag är det också ett vågspel mellan tradition och moderna metoder, kvalitet och pris samt personlighet och massproduktion.

Egentligen är det inte svårt att göra förstklassig calvados allt du behöver är en far, farfar och gammelfarfar som dedikerat sitt liv åt det. Skämt å sido – det faktum att odlingar, erfarenhet och lagring kräver år för att resultera i calvados av hög kvalitet är sant.

Många olika filosofier och uppfattningar om hur calvados ska tillverkas och hur det ska smaka existerar. Till slut är det upp till dig att avgöra. Kom ihåg att det inte bara är smak och arom som spelar roll utan också atmosfär, tillfälle och förväntningar.

Principerna att producera calvados är praktiskt taget lik annan destillerad sprit. I calvados fall destilleras en cider gjord av äpplen och päron. Fransmännen gör calvadosen på speciellt vis. I korthet så plockas äpplen och päron, krossas och pressas till juice som jäses till en torr cider. Denna lagras och destilleras till “eau de vie”. Efter två års lagring på ekfat kan den säljas som calvados. Vanligtvis pågår mognadsprocessen flera år.

 

Tillverkningens grunder

Det finns skillnader i tillverkning mellan industriella och traditionella mindre producenter. Dock kan produktionen delas in i följande steg.

• Odling av äpplen och päron.

• Skörd.

• Mognad, krossning, pressning och urlakning av frukt.

• Jäsning och lagring av cider.

• Destillation.

• Lagring på ekfat.

• Blandning och buteljering.

De flesta producenter gör också cider och pommeau. 

 

Calvados_spacer
Calvados_spacer Calvados_spacer Calvados_spacer Calvados_spacer Calvados_spacer
Calvados_spacer
Calvados_spacer
Calvados_spacer Copyright Flavourrider - gastronomic agency and publisher. Henrik Mattsson.